Kada čitate o BARF-u, uglavnom ćete naići na ime dr. vet. Iana Billinghursta, australijskog veterinara koji se navodi kao začetnik te prehrane.

 

Međutom retko ko zna da je začetnik te ideje zapravo jedan Nemac, uzgajivač dobermana koji se zvao Hermann Palmer (1902–1992). Inače po zanimanju trgovac, stručnjak za kožu i krzna, 1954. godine imao je prvo leglo pod imenom svoje bavarske uzgajivačnice Von Fürstenfeld, koja je i danas pojam kvalitetnog uzgoja te pasmine.

Zapravo, za sve je »kriva« njegova supruga Elizabetha, koja je odrastala uz dobermane te kao uzgajivačica upoznala Hermanna – a ostalo je, kažu – legenda.

Kada je Hermann Palmer oboleo od raka, uočavanje veze između prehrane i te opake bolesti nije bilo ni približno na nivou na kom je danas, ipak Hermann je odlučio preduzeti aktivne korake – upisao se u nutricionističku školu! Uspešno se izlečio od raka gladovanjem uz sokove, metodom koja je danas ne samo poznata nego se mogu kupiti gotovi sokovi upravo u tu svrhu. Ostatak života ni on ni žena nisu konzumirali meso, svesni da prekomerna konzumacija životinjskih proteina kod čoveka može pospešiti razvoj nekoliko vrsta raka, što mnoga moderna istraživanja potvrđuju.

Isti takav proaktivan pristup zauzeo je i kada se u dva legla uzgajivačnice Von Fürstenfeld pojavio rahitis – Hermann je u svom podrumu naoružan nutricionističkim znanjem počeo sam pripremati hranu za pse, a najveći su mu problem bile kosti. Sam ih je drobio sekirom i čekićem kako bi ih dovoljno usitnio da se njegovim psima ne bi preterano razvijali mišići za žvakanje (maseteri) – čime je zadovoljio i standard lepote te elegantne pasmine kao i potrebu štenaca za kalcijumom.

 

Ubrzo je nabavio mašinu za usitnjavanje, zapravo pretvaranje kostiju u pastu (koji se i danas koristi u proizvodnji Hermann BARF proizvoda). Trebalo mu je niz godina i testiranje na mnogobrojnim leglima svoje uzgajivačnice da usavrši recepturu, a osim za svoje, proizvodio je i hranu za policijske i vojne pse.

 

Slava uzgajivačnice Von Fürstenfeld dosegla je vrhunac krajem pedesetih godina prošlog veka kada je Hermann ne samo prodao par dobermana američkoj glumačkoj legendi Mae West za 340 000 dolara nego i kada su se u toj uzgajivačnici oštenili štenci dobermana parnjaka Lumpa von Hagenstolza, koji je postao prvak sveta 1956. i 1957.

Linijskim parenjem kroz tri generacije Hermann je postigao svoj uzgojni cilj koji se najbolje ogledao u psu imenom Vello von Fürstenfeld (r. 1966.), za kog se danas može reći da je zapravo začetnik standarda modernih dobermana. Vrhunski radni pas, Vello je položio radni ispit 47 puta, postigavši maksimalni broj bodova – svaki put. Nije stoga čudno što je dobio doživotnu uzgojnu dozvolu, pa je dve uzastopne godine proglašen najboljim parnjakom, uostalom – bio je otac 146 šampionskih potomaka!

Sam Hermann Palmer uvek je tvrdio da je proizvodnja sopstvene prehrane i njena formula presudan deo uspeha njegovih pasa, kako za lepotu tako i za njihovo zdravlje i dugovečnost. Dva je puta (1969. i 1972. godine) Hermann Palmer dobio priznanje bavarske vlade za uspehe postignute u uzgoju, a temeljene na prehrani. Bila je to potvrda da njegova formula radi savršeno!

Onaj deo priče koji se tiče BARF-a u Hrvatskoj počinje kada su se upoznali Hermann i Radovan Klancir, čovek koji je u Hrvatsku preneo recept po kome se i danas pravi vrhunska hrana pod imenom Hermann BARF. I to je, moglo bi se reći, takođe ušlo u legendu: 1984. Klancir dovodi Hermannu kuju dobermana na parenje, no fasciniran tim svestranim čovekom ostaje kod njega da uči o nutricionizmu pasa sve do 1986., kada započinju zajednički uzgoj dobermana u Zagrebu, koji je trajao sve do početka devedesetih i Hermannove smrti…

Stoga, kada svoga psa hranite Hermann BARF-om, zapravo mu direktno dajete svo to golemo iskustvo, vrhunsku formulu i sastojke kao i nasleđe koje je Hermann za sobom ostavio – slobodno se uverite u kvalitet te originalne recepture i njen učinak na svog najboljeg prijatelja, jer to je zaista najbolje što mu možete priuštiti.

Copyright © 2018, Hermann BARF Srbija. Developed by Animat studio.