HERMANN BARF je potpuna i balansirana hrana, sadrži sve potrebne nutrijente u optimalnoj količini i ne treba joj ništa dodavati. Pas se može hraniti isključivo ovom hranom.

Važno je naglasiti da su svi važni nutrijenti u HERMANN BARF hrani prirodno sadržani u namirnicama. Vitamini i minerali ne mogu biti dodani u hranu naknadno, a da budu jednako biološki dostupni organizmu kao kada im je izvor sirova hrana.

Sirovo meso puno je prihvatljiviji oblik belančevina za psa nego kuvano ili fabrički obrađeno meso.

Meso koje stavljamo u naše proizvode prolazi veterinarsku inspekciju i pripada u kategoriju mesa primerenu za prehranu ljudi. Meso nabavljamo izravno od najkvalitetnijih dobavljača mesa.

Kvalitet naših proizvoda garantovan je ISO 22000 certifikatom te HACCP sistemom. 

Meso koje stavljamo u naše proizvode prolazi veterinarsku inspekciju te pripada u kategoriju mesa primerenog za prehranu ljudi. Naši se proizvodi pripremaju od svežih namirnica, pakuju se u kesice koje se vakuumiraju i odmah nakon toga smrzavaju.

Kvalitet naših proizvoda garantovan je ISO 22000 certifikatom te HACCP sistemom. Higijensko-zdravstvenu ispravnost kontinuirano nadziru Zavod za javno zdravstvo i Veterinarska stanica grada Zagreba.

HERMANN BARF hrana se ne treba i ne sme kuvati jer bi kuvanjem jako puno izgubila na kvalitetu. Kuvanjem hrane menjaju se njena fizička i hemijska svojstva. Belančevine koaguliraju i postaju manje biološki dostupne, mnoge aminokiseline bivaju uništene. Kuvanjem promenjene belančevine teško su probavljive i često postaju uzrok alergija.

U sirovom mesu aktivni su ćelijski enzimi odgovorni za razgradnju kompleksnih struktura i molekula ćelija (belančevine, složeni ugljeni hidrati, masti) na njihove jednostavne sastavne delove (aminokiseline, jednostavni ugljeni hidrati, masne kiseline) prihvatljive za apsorpciju. Uloga tih enzima u probavi je veoma bitna jer smanjuje potrebu organizma da luči veliku količinu vlastitih enzima za razgradnju hrane. Najosetljiviji enzimi sadržani u sirovoj hrani počinju se gubiti već pri temperaturi od 37 °C.

Vitamini i minerali uništeni ili promenjeni termičkom obradom ne mogu biti dodani u hranu naknadno, a da budu jednako biološki dostupni organizmu kao kad je hrana sirova.

HERMANN BARF STARTER osmišljen je za pse koji prelaze na sirovu hranu. Namenjen je psima svih dobi i pasmina u prvim nedeljama (2–4 nedelje) prelaska na BARF prehranu. Ovu hranu nije potrebno u prelaznom razdoblju mešati s hranom koju je pas do tada jeo.

Goveđi burag (škembići), koji čini veliki udeo u ovoj hrani, bogat je izvor enzima i probiotika, što pomaže probavnom sistemu da se brzo prilagodi na novu vrstu ishrane.

Namenjen je:

• starijim psima
• psima s poremećenim radom jetre
• psima s poremećenim radom gušterače
• psima koji boluju od gastritisa
• psima koji pate od alergija
• psima sklonima debljanju
• psima u postoperativnom tretmanu

HERMANN BARF GASTRO je niskoproteinska hrana, posebno bogata enzimima i veoma dobre probavljivosti.

Uz prelazak na novu vrstu prehrane može se pojaviti povraćanje, ali nema razloga za brigu ako pas ne pokazuje i neke druge znakove poremećaja opšteg stanja. Povraćanje za mesoždere ne mora biti pokazatelj bolesti. Katkad pas povraća hranu jer su komadi hrane koju je pojeo bili preveliki, zbog prevelike količine hrane ili halapljivog jedenja.

Kako bi se sprečilo naglo gutanje velike količine hrane, poželjno je psu istiskivati manje količine hrane iz kesice kako bi jeo zalogaj po zalogaj (prvih nekoliko dana prelaska na HERMANN BARF prehranu).

Uzrok povraćanja mogu biti unutrašnji paraziti. Beli luk sadržan u HERMANN BARF ORIGINAL hrani ubija gliste koje su u razvoju, dok odrasle gliste beli luk samo »uznemiri«, što onda uzrokuje mučninu, povraćanje ili proliv. Preporuka je svakako očistiti psa od parazita.

Beli luk u malim količinama nije opasan za pse – toksične mogu biti samo velike količine belog luka, a kada govorimo o velikim količinama, govorimo o više od 20 češnjeva belog luka dnevno za psa srednje veličine kroz duže razdoblje.

Beli luk u optimalnima količinama, kakve se nalaze u Hermann BARF proizvodima, ima antioksidativno, protivpalno, antiparazitsko i antibakterijsko delovanje.

Kosti su optimalan izvor minerala za pse. Probavljanjem kosti organizam će uzeti potrebnu količinu minerala u povoljnom omeru. Ne može se dogoditi višak minerala u organizmu. Višak minerala u obliku neprobavljene kosti pas će izbaciti stolicom.

Kost je vrlo važna i kao deo prehrane kako bi stolica bila optimalne konzistencije. Optimalna konzistencija stolice osigurava prirodno pražnjenje analnih žlezda i tako smanjuje mogućnost njihove upale.

HERMANN BARF hrana vrlo je pogodna za pse koji imaju problema s debljinom.

Debljina se, naime, često javlja kao posledica neadekvatnog omera belančevina i energije. Ima li u hrani puno ugljenih hidrata a malo belančevina, životinja će unosom količine hrane koja joj je potrebna da zadovolji potrebe za belančevinama i esencijalnim aminokiselinama uneti i veliku količinu ugljenih hidrata koja se nalazi u toj hrani.

Višak unesenih ugljenih hidrata pretvoriće se u zalihe masti. Osim količine beelančevina, važno je i njihovo poreklo i probavljivost, loše probavljive belančevine, siromašne esencijalnim aminokiselinama, takođe će se pretvoriti u zalihe masti i potencirati unos hrane.

U HERMANN BARF hrani NEMA najčešćih alergena – žitarica i aditiva. Sirove belančevine životinjskog porekla kakve se nalaze u HERMANN BARF hrani veoma retko uzrokuju alergije.

BARF prehrana pokazala se veoma uspešnom i u kontroli alergija. Učinak takve prehrane vidljiv je kroz duže razdoblje jer jača imunološki sistem i njegovu sposobnost da se bori s alergijama. Katkad se rezultati vide odmah, a katkad je potrebno duže razdoblje kako bi organizam ojačao i počeo uspešno kontrolisati imunološke reakcije.

BARF prehrana obiluje enzimima kojih u termički obrađenoj hrani nema, a veoma su bitni za dobru probavu hrane. Goveđi burag (goveđi pred želudc / škembići), koji je sastojak HERMANN BARF hrane, osim što je bogat izvor enzima bogat je izvor i probiotika Lactobacillus acidophilus.

Lactobacillus acidophilus je probiotik, bakterija koja čini »dobru« mikrofloru u crevima. Probiotik pomaže da se uspostavi ravnoteža između »dobrih« i »loših« bakterija. Ravnoteža crevne mikroflore može biti narušena zbog bolesti, stresa, uzimanja antibiotika i drugih lekova.

Lactobacillus acidophilus važan je saveznik u lečenju proliva, začepljenja i drugih poremećaja u probavnom sistemu. Utvrđen je njegov pozitivni uticaj na nestajanje simptoma upalne bolesti creva (IBD – Inflammatory bowel disease). Sintetizira mlečnu kiselinu, koja nepovoljno deluje na rast »loših« bakterija, te antibiotik kolicin, koji nepovoljno deluje na rast mnogih bakterija i gljivica. Pomaže probavu (posebno mlečne hrane) i ima ulogu u procesu sinteze vitamina B kompleksa. Utvrđeno je i da povoljno deluje na jačanje imunog sistema, a posledično tome pomaže i u kontroli alergijskih reakcija.

U HERMANN BARF hrani nema materija (određenih vrsta sirovih vlakana) koje bi svojom osmotskom aktivnošću zadržavale vodu u crevima.

Zbog sadržaja kosti stolica takođe postaje tvrđe konzistencije.

Psima koji imaju osetljiv probavni sistem i koji se teško prilagođavaju na novu prehranu treba, tokom nekoliko dana, dati priliku da se naviknu na novu hranu.

Pri promeni hrane do probavnih smetnji dolazi zbog neprilagođenosti probavnog sistema (enzima i mikroflore creva) na novu vrstu hrane.

HERMANN BARF GASTRO odličan je izbor za pse koji imaju problema s hroničnim prolvom. Ovom hranom preporučuje se hraniti psa do dve nedelje nakon uspostavljanja normalne probave, a zatim se preporučuje postupno preći na HERMANN BARF ORIGINAL.

Veličina obroka zavisi od elesne mase, aktivnosti i dobi psa. Obrok bi trebao biti 2–5% telesne mase. Za odraslog, umereno aktivnog psa to je najčešće oko 2% telesne mase.

Štenad, kuje u visokoj fazi graviditeta i laktacije te jako aktivni psi imaju veće potrebe za hranom.
U obzir treba uzeti i to da psi koji žive u dvorištu i izloženi su hladnoći imaju veće potrebe za hranjivim materijama nego psi koji žive u kući ili stanu. Psi koji su pod stresom takođe imaju veće potrebe. Neki psi imaju brži, neki sporiji metabolizam, neki su skloni pojesti i nešto sa strane, neki su vrlo izbirljivi, neki aktivni ceo dan, a neki samo na podsticaj.

Kako to sve utiče na veličinu obroka, preporučuje se psa izvagati pre početka hranjenja BARF-om i 2 do 3 nedelje posle. U zavisnosti od toga šta se htelo postići  (zadržavanje telesne mase, gubitak kilograma, povećanje mase), treba prilagoditi veličinu obroka.

Količinu hrane potrebnu za jedan obrok treba ostaviti da se odmrzne na sobnoj temperaturi ili u mlakoj vodi. HERMANN BARF hrana se nikako ne sme izlagati visokim temperaturama, kuvati ili odleđivati u mikrotalasnoj pećnici. Najosetljiviji enzimi sadržani u sirovoj hrani počinju se gubiti već pri temperaturi od 37 °C.

Kada je obrok temperiran, treba samo otvoriti kesicu i istresti je u činiju za hranjenje.

Obrok koji je stajao u frižideru takođe pre hranjenja treba biti zagrejan na sobnu temperaturu.

Kako bi se spječilo naglo gutanje velike količine hrane, poželjno je psu istiskivati manje količine hrane iz kesice kako bi jeo zalogaj po zalogaj (prvih nekoliko dana prelaska na BARF prehranu).

Odraslog, zdravog psa preporučuje se hraniti jednom dnevno. No ako je pas naučen jesti više puta dnevno, slobodno se može nastaviti i u tom ritmu.

Štenad, visokogravidne kuje i kuje u laktaciji te bolesni psi hrane se više puta dnevno.

Visokogravidne kuje i kuje u laktaciji trebalo bi hraniti 30–50% većim obrokom od uobičajenog obroka određenog prema njenoj masi i aktivnosti. Obično se kuje u tom stadijumu hrane više puta dnevno.

Ne, BARF mora obavezno biti temperiran na sobnu temperaturu. Smrznuta hrana može štetno uticati na probavni sistem.

HERMANN BARF hrana se ne sme zagrevati u mikrotalasnoj pećnici. Podizanjem temperature na više od 42 °C belančevine počinju koagulirati i uništavaju se ćelijski enzimi. Minerali i vitamini sadržani u sirovom mesu zagrevanjem se uništavaju. Najosetljiviji enzimi sadržani u sirovoj hrani počinju se gubiti već pri temperaturi od 37 °C.

U HERMANN BARF hrani kost je mlevena u pastu pa nema nikakvog rizika od ozleda probavnog sistema ili začepljenja creva.

Treba izbegavati davanje kuvanih kostiju. Kuvanjem kosti postaju tvrde i lako se lome na oštre komadiće. Sirova kost je elastičnije konzistencije i nema sklonost lomljenju na oštre komadiće.

HERMANN BARF hrana je sirova hrana bez aditiva. Namirnice u vlažnoj hrani za pse su kuvane i najčešće su dodani mnogobrojni aditivi i konzervansi.

HERMANN BARF hrana je sveže smrznuta i vakuumirana kako bi se očuvala maksimalna svežina i kvalitet proizvoda bez dodavanja konzervansa i drugih aditiva.

HERMANN BARF hrana za pse je odličan izvor kvalitetnih belančevina, bogatih esencijalnim masnim kiselinama velike probavljivosti. U HERMANN BARF hrani nema žitarica – skroba i zato je odlična u kontroli telesne mase.

Mešanje BARF-a i fabrički obrađene hrane se ne preporučuje. Za organizam je dodatno opterećujuće probavljati kombinaciju sirovih i prerađenih namirnica.

Žitarice nisu kvalitetan izvor vitamina, minerala i belančevina za pse. Oni ih mogu jesti, ali generalno žitarice organizmu mesoždera donose više štete nego koristi.

Žitarice su kao namirnica bogat izvor ugljenih hidrata. Mesožderima ugljeni hidrati nisu potrebni jer njihova jetra mogu sintetizirati dovoljne količine glukoze iz glukoneogeničnih aminokiselina (izvor su belančevine) i glicerola (izvor su masti).

Žitarice su čest uzrok debljine i alergija kod pasa.

Goveđe meso, jetra i burag izvor su dovoljne količine linolne masne kiseline koja je jedina esencijalna masna kiselina za pse, jer psi mogu sintetizirati linolensku i arahidonsku masnu kiselinu iz linolne, dakle – one mu nisu esencijalne.

Psi iz prirodnih masti, termički neobrađenih, dobijaju idealne količine njima potrebnih masnih kiselina te im nema potrebe dodavati bilo kakva ulja.

Važno je naglasiti da su u sirovoj, sveže smrznutoj hrani masne kiseline zaštićene od oksidacije i kvarenja BEZ dodavanja konzervansa.

Masti izdvojene tokom industrijske proizvodnje koja uključuje termičku obradu pa naknadno dodane u hranu puno su sklonije kvarenju te je za njihovu zaštitu neophodno koristiti konzervanse i stabilizatore. Masti su termolabilne i čuvanjem na neprimerenoj temperaturi se tope, a nezaštićene od utecaja vazduha i oksidiraju. Tako tretirane masti gube nutritivne vrednosti i postaju toksične.

Povremeni jednodnevni post može biti koristan za organizam odrasloga, zdravog psa.
Tokom posta odvijaju se procesi detoksikacije i čišćenja organizma, organizam se obnavlja i jača.

Goveđi burag (jedan od predželudaca goveda; tripice, fileki; škembići) bogat je izvor enzima, minerala (kalcijuma i fosfora), vitamina (kolina) i masnih kiselina (linolna i linolenska), a sadrži i Lactobacillus acidophilus –probiotik.

Belančevine buraga veoma su dobro probavljive, čak probavljivije od belančevina sadržanih u mišićnom tkivu.
Kod preživača, u koje ubrajamo i goveda, razgradnja biljaka započinje u buragu pa zato u njegovoj sluznici nalazimo veliku količinu apsorbiranog hlorofila.

Hlorofil je zeleni biljni pigment za koji je utvrđeno da ubrzava procese detoksikacije organizma, deluje antimikrobno, jača imunološki sistem, utiče na kontrolu i uništavanje malignih ćelija te ima sposobnost vezanja teških metala.

Pozitivno utiče na zarastanje rana, kako onih na površini kože tako i na sluznicama (utvrđen je pozitivan učinak hlorofila na zarastanje čireva na sluznici želudca). Taj pozitivni uticaj na organizam posledica je sličnosti hemijske građe hlorofila i hemoglobina (krvnog pigmenta koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima – eritrocitima). Razlika je samo u centralnom atomu, kod hlorofila je to magnezijum, a kod hemoglobina gvožđe.

Lactobacillus acidophilus je probiotik, bakterija koja čini »dobru« mikrofloru u crevima. Probiotik pomaže u uspostavljanju ravnoteže između »dobrih« i »loših« bakterija. Ravnoteža crevne mikroflore može biti narušena zbog bolesti, stresa, uzimanja antibiotika i drugih lekova.

Lactobacillus acidophilus važan je saveznik u lečenju proliva, začepljenja i drugih poremećaja u probavnom sistemu. Utvrđen je njegov pozitivni uticaj na nestajanje simptoma upalne bolesti creva (IBD – Inflammatory bowel disease). Sintetizira mlečnu kiselinu, koja nepovoljno deluje na rast »loših« bakterija, te antibiotik kolicin, koji nepovoljno deluje na rast mnogih bakterija i gljivica.

Utvrđeno je i da povoljno deluje na jačanje imunološkog sistema, a posledično tome pomaže i u kontroli alergijskih reakcija. Pomaže probavu (posebno mlečne hrane) i ima ulogu u procesu sinteze vitamina B kompleksa.

Mlevena hrskavica je bogat prirodni izvor materija bitnih za zdravlje zglobova (glukozamin, hondroitin).

Glukozamin je sastavni deo glikoproteina koji se u visokoj koncentraciji nalaze u vezivnom tkivu:

• Potreban je za sintezu većih molekula koje održavaju zglobove zdravima, tj. dobro podmazanima i pokretljivima.
• Važan je u terapiji i prevenciji ozleda zglobova, osteoartritisa i drugih degenerativnih promena na zglobovima.

Hondroitin je složeni ugljeni hidrat koji nalazimo u vezivnom tkivu životinja i ljudi. On osigurava zdravlje hrskavice kroz nekoliko mehanizama:

• vežući na sebe molekule vode (stvaranje sinovijske tečnosti koja hrani i podmazuje zglobnu hrskavicu i ligamente)
• blokirajući enzime koji oštećuju hrskavicu
• podstičući aktivnost hondrocita (ćelija hrskavice) na sintezu kolagena i proteoglikana

HERMANN BARF hrana se u zamrzivaču može čuvati 12 meseci.

Odmrznuta HERMANN BARF hrana može se u frižideru čuvati 24 h.

Kako je reč o sirovoj hrani koja nije tretirana konzervansima, u kontaktu s kiseonikom započinju procesi oksidacije i razgradnje mesa pod uticajem enzima koji su sadržani u mesu. Ti procesi nisu opasnost za zdravlje.

Za naše proizvode možemo garantovati da se u tom razdoblju u hrani neće razviti ni bakterije koje bi mogle biti štetne za zdravlje životinja i ljudi.
Kad se obrok izvadi iz frižidera, potrebno ga je temperirati na sobnu temperaturu, a ne odmah ponuditi psu. Hladna i smrznuta hrana nepovoljno deluje na probavni sistem.

Neotvorena HERMANN BARF hrana može se nakon odmrzavanja ponovno smrznuti, ali se ne preporučuje.

Kad se hrana više puta smrzava, kristali leda koji se stvaraju oštećuju ćelijsku membranu mišićnih vlakana, a posledica je toga izlaženje mesnog soka (u kome su otopljeni peptidi, aminokiseline, vitamini i minerali) iz ćelija – tzv. kapanje mesa. Na taj se način gubi deo hranjivih materija i smanjuje kvalitet obroka.

Stolica obavijena velikom količinom sluzi može se pojaviti pri prelasku na BARF prehranu. Generalno nema razloga za brigu, sluz je obično znak da se telo čisti od nakupljenih štetnih materijai.

Sluz može biti i znak upale creva, pogotovo ako osim sluzi ima i vidljivih tragova krvi. Tada je svakako potrebno posetiti veterinara. Takođe može biti znak kokcidioze (čest parazit kod štenadi).

U BARF hranu stavlja se burag s kojeg nije odstranjena sluznica jer su u ćelijama sluznice sadržani enzimi i hlorofil. A upravo je od hlorofila (zelenog biljnog pigmenta) sluznica zeleno-smeđe boje.

Hlorofil je zajednički naziv za nekoliko različitih zelenih pigmenata koje nalazimo u hloroplastima biljaka i algi. Hlorofil ima ključnu ulogu u procesu fotosinteze, omogućava apsorpciju Sunčeve energije.

Hemoglobin, krvni pigment koji se nalazi u eritrocitima, i hlorofil gotovo su identične biohemijske građe. Jedina je razlika što je u hemoglobinu centralni atom gvožđe, a u hlorofilu magnezijum.

Upravo zbog te sličnosti hlorofil snažno utiče na obnovu eritrocita. Posledica toga je bolja snabdevenost tela kiseonikom – ubrzani su procesi detoksikacije organizma, uspešnija je kontrola i uništavanje malignih ćelija, jačanje imunološkog sistema i antimikrobni učinak. Hlorofil je takođe sposoban na sebe vezati teške metale, koji tada mogu biti izbačeni iz organizma.

Kod preživača, u koje ubrajamo i goveda, razgradnja biljaka započinje u buragu te zato u njegovoj sluznici nalazimo veliku količinu apsorbiranog hlorofila.

Kod starijih pasa i pasa koji su godinama patili od proliva ili imali mekšu stolicu, mišićna funkcija creva je oslabljena i teško potiskuje sadržaj koji je tvrđe konzistencije. Krv u stolici pojavljuje se zbog smanjene elastičnosti zida creva i posledičnog pucanja kapilara.

Mala količina krvi u stolici tokom prvih dana prelaska na BARF nije zabrinjavajuća, ali ako pas svakodnevno krvari prilikom obavljanja velike nužde, svakako je potrebno zatražiti savet veterinara.

Sadržaj kosti (u obliku koštane paste) u HERMANN BARF hrani čini stolicu tvrđom nego pri prehrani industrijskom ili kuvanom hranom. Tvrđa konzistencija stolice bitna je kako bi se prirodno praznile analne žlezde.

HERMANN BARF STARTER osmišljen je kako bi se BARF »početnici« prilagodili na sirovu hranu. Ova formula namenjena je psima svih dobi i pasmina u prvim nedeljama (2–4 nedelje) prelaska na BARF ishranu.

HERMANN BARF STARTER se od HERMANN BARF ORIGINALA razlikuje u maloj promeni sastava: povećan je udeo goveđeg buraga (tripica/fileka), veoma bogatog izvora enzima koji pomažu probavu te bogatog izvora lako probavljivih belančevina. Količina mlevene kosti takođe je smanjena kako bi se sprečila tvrda stolica.

U HERMANN BARF GASTRU nema kosti (koja je u ostalim proizvodima samlevena u pastu) pa se ova hrana preporučuje za pse koji imaju veoma osetljivu sluznicu creva.

Sirova hrana koja sadrži veliki procenat vode (prirodno sadržana voda u mesu) pozitivno utiče na održavanje hidriranosti organizma pa posledično tome organizam nema potrebu nadoknađivati vodu pijenjem velikih količina vode.

Voda je najvažniji nutrijent u prehrani pasa. Gubitak 10% ukupne telesne količine vode uzrokuje ozbiljne bolesti, a 15% i više sigurnu smrt. Potrebe za količinom vode zavise od mesta na kom pas boravi (temperatura), psihičkom stanju i fizičkoj aktivnosti, zdravstvenom stanju (dijareja, laktacija) te o vrsti hrane koju jede.

Suva hrana, s visokim udelom belančevina podstiče konzumaciju velikih količina vode, što dugotrajno može dovesti do preteranog opterećenja bubrega i posledično njihovog nepovratnog oštećenja.

Copyright © 2018, Hermann BARF Srbija. Developed by Animat studio.