Kada analne žlezde postaju problem

Analne tj. perianalne žlezde su modifikovane lojne žlezde koje se nalaze u perianalnoj regiji a njihovi izvodni kanali se nalaze sa obe strane anusa. Postoje kod skoro svih mesojeda, uključujući i čoveka, a nemaju ih neke vrste medveda i vidri. Njihov sekret, jakog mirisa koji se spontano izlučuje prilikom defekacije, služi za obeležavanje teritorije i mirisnu identifikaciju jedinke. Tvorovi izbacuju sadržaj ovih žlezda kod odbrane od predatora.

Obolenja ovih žlezda pojavljuju se uglavnom kod pasa, a kod mačaka izuzetno retko. Zdrav pas koji ima normalnu čvrstu stolicu prazni ove žlezde spontano. Sadržaj je tečan, žute do braon boje.

Ukoliko je stolica duže vreme mekša, kao i u slučajevima kada se izvodni kanali zatvore osušenim sadržajem, može da dođe do prekomernog nakupljanja sekreta u žlezdanim kesicama i njihovog otoka.

Tako prepunjene analne žlezde su idealna podloga za razmnožavanje bakterija, tako da unutar žlezde dolazi do infekcije. Najčešće se mogu naći sledeće bakterije: E. coli, Enterococcus faecalis, Clostridium perfringens, i Proteus sp.

Sadržaj postaje gust, sa primesama gnoja i sukrvice, žlezde su crvene, otečene i bolne. Pas pokazuje nelagodnost tako što se ’’sanka’’, vuče zadnji deo tela po podlozi ili se grize i time još više iritira već upaljenu regiju. U takvim slučajevima može da dođe do povećanja telesne temperature i pojave fistule-otvora na koži kroz koji se isprazni nakupljeni sadržaj žlezde.

Terapija se sastoji u pražnjenju, ispiranju žlezde dezinficijensima i ubacivanju antibiotika u žlezdanu kesicu. Takođe se mogu dati antibiotici i stredstva za obaranje temperature ukoliko postoje opšti simptomi. Ako se pas uporno liže i grize, može da pomogne plastična kragna.

Preventiva ovih problema se sastoji od kvalitetne ishrane  i povremenog pregleda te regije, pogotovo ako pas počne da ’’sanka’’ zadnji deo tela po podlozi.

Optimalna konzistencija stolice osigurava prirodno pražnjenje analnih vrećica te na taj način smanjuje mogućnost pojave upale analnih žlezda. Stolica je zbog sadržaja kosti u Hermann BARF-u tvrđe konzistencije, no nema straha od začepljenosti creva i oštećenja sluznice cjeva jer je kost mljevena u pastu.

Grumeri i frizeri za pse, smatraju da žlezda treba da se prazni kod svakog šišanja jer se psi tako ne linjaju, ne češu i uklanja se neprijatan miris kože. Vrlo često se nestručnim pražnjenjem perianalnih žlezdi izaziva pojačano lučenje sadržaja i upala žlezda. Obično se svrab i pojačano opadanje dlake u stvari odnose na alergijske promene na koži, koje se svakako rešavaju na drugi način.

Tagovi: perianalne žlezdeTip bloga: Blog

Postavite komentar

CAPTCHA
Ovo pitanje je za testiranje da li ste stvarni posetitelj i da spreči automatizirane spam poruke.
Image CAPTCHA

Enter the characters shown in the image.

Copyright © 2018, Hermann BARF Srbija. Developed by Animat studio.