Alergijske reakcije pasa na hranu

Među najčešće uzroke alergijskih reakcija na hranu pasa ubrajamo alergene iz kravljeg mleka, jaja, ribe, mesa peradi, pšeničnog i kukuruznog brašna. U novije vreme sve je češća preosjetljivost pasa na dehidriranu hranu, te pojedinu konzerviranu hranu. Uzroci ovakvog tipa preosetljivosti na hranu, tzv alergeni iz hrane najčešće su pojedini belančevnski sastojci hrane, ali to mogu biti i neke tvari nebelančevinske prirode.

Znaci preosetljivosti na pojedine sastojke hrane manifestiraju se prvenstveno promenama na koži i simptomima od strane probavnog sustava. Prema podacima iz dostupne literature, jedna trećina svih kožnih bolesti u domaćih mesojeda nastaje na alergijskoj osnovi, a jedan manji deo ovih oboljenja objašnjava se reakcijom preosetljivosti na pojedine sastojke hrane.

  • Promene na koži kojima je uzrok alergija na hranu manifestuju se svrbežom, crvenilom kože i urtikama oko ušiju i očiju, po šapama, pod pazuhom i u okolini anusa. Ukoliko životinja i dalje hranom unosi alergen, tada na tim mestima kroz neko vreme dolazi do zadebljanja kože i pojačane pigmentacije, a neretke su i sekundarne infekcije bakterijama koje su inače normalni stanovnici na zdravoj koži.
  • Promene koje se javljaju od strane probavnog sustava, a uzrok su im alergeni iz hrane mogu biti blaže naravi u smislu neznatne promene konzistencije izmeta, ali te promene mogu biti i jače izražene, pa se neretko manifestiraju kao povraćanje i učestalija stolice, pa sve do proljeva koji može biti sluzav do vodenasto krvav.

BARF prehrana obiluje enzimima kojih u termički obrađenoj hrani nema, a iznimno su bitni za dobru probavu hrane. Goveđi burag (tripice, fileki), koji je sastojak Hermann BARF hrane, osim što je bogat izvor enzima, bogat je izvor i probiotika Lactobacillus acidophilus.

Lactobacillus acidophilus je probiotik, bakterija koja čini »dobru« mikrofloru u crevima. Probiotik pomaže u uspostavi ravnoteže između »dobrih« i »loših« bakterija. Ravnoteža crevne mikroflore može biti narušena zbog bolesti, stresa, uzimanja antibiotika i drugih lekova.

Lactobacillus acidophilus važan je saveznik u lečenju proljeva, začepa i drugih poremećaja u probavnom sustavu. Utvrđen je njegov pozitivni utecaj na nestajanje simptoma upalne bolesti creva (IBD – Inflammatory bowel disease). Sintetizira mlečnu kiselinu, koja nepovoljno deluje na rast »loših« bakterija, te antibiotik kolicin, koji nepovoljno deluje na rast mnogih bakterija i gljivica. Pomaže probavu (posebno mlečne hrane) i ima ulogu u procesu sinteze vitamina B kompleksa. Utvrđeno je i da povoljno deluje na jačanje imunološkog sustava, a samim time pomaže i u kontroli alergijskih reakcija.

Tagovi: alergijske reakcije, hermann barf, probiotikTip bloga: Blog

Postavite komentar

CAPTCHA
Ovo pitanje je za testiranje da li ste stvarni posetitelj i da spreči automatizirane spam poruke.
Image CAPTCHA

Enter the characters shown in the image.

Copyright © 2018, Hermann BARF Srbija. Developed by Animat studio.